Bananenbrood van havermout

Bananenbrood van havermout

Na vijf maanden rondreizen heb ik weer wat tijd en ruimte om wat langer in de keuken door te brengen. Niet alleen om een fatsoenlijk avondmaal te bereiden, maar ook om weer eens wat voedzame baksels uit te proberen. Tijdens het reizen door gaat dit namelijk wat moeizaam. Dan ben je al blij als je een klein gaspitje tot je beschikking hebt. Laat staan een oven.

Niet dat je mij hoort klagen, zeer zeker niet. Er is niks leukers in de wereld dan backpacken! Maar het is toch wel fijn om weer de gelegenheid te hebben om wat ‘gezonder’ te kunnen eten. De afgelopen maanden bestonden namelijk vooral uit buiten de deur eten. Ondanks dat ik van elke hap genoten heb, is het nu tijd om van mijn extra bagage af te komen.

Bananenbrood van havermout

 

Maar dit wil ik niet doen door ineens niks meer te ‘mogen’ eten. Ik wil nog wel blijven genieten! Dus besloot ik om weer eens een bananenbrood te maken. Hier zat alleen één klein minpuntje aan. Alles in Australië is namelijk 10 keer zo duur als in Nederland. Een zakje amandelmeel van 100 gram? Daar betaal je hier zo 10 euro voor.

Daarom moest ik iets anders bedenken en dook (met toestemming) de kasten in. Ik verblijf namelijk op het moment bij een gezin waarbij ik au pair ben. Gelukkig is de moeder des huizes zelf ook wel van het bakken, wat me al een hoop kosten aan bakpoeder etc. scheelt.

Nu alleen het meel nog.. Ik had sowieso al in gedachten om havermout te verpulveren en dit te gebruiken aangezien dit een van de goedkopere opties is (alsnog 4euro voor een zak). Maar ik wilde ook graag een andere soort meel gebruiken. En die heb ik gelukkig gevonden!

Het is een soort meel geworden die je ook in de Nederland hebt. Maar dan de volkoren variant ervan, namelijk volkoren zelfrijzend bakmeel. Ha, hoe cool is dat! Thuis heb ik me daar rot naar gezocht en nooit kunnen vinden. Ik maakte dit altijd zelf door 500 gram volkoren meel te mengen met 7 gram bakpoeder, maar dit hoeft nu niet meer! Het stond zo kant en klaar voor m’n neus in een zak.

Toch was ik nog niet helemaal klaar met mijn zoektocht. Ik voeg namelijk vaak wat kwark als vervanging voor boter toe aan baksels om het iet wat smeuïger te maken. Maar probeer jij maar eens kwark in het buitenland te vinden. Een onbegonnen missie. Ook zijn ze hier gek op yoghurt met smaakjes (véél suiker) waardoor het even zoeken was maar ook dit is gelukt! Griekse yoghurt low fat is het geworden.

Na eindelijk alle ingrediënten verzameld te hebben, ben ik aan de slag gegaan. En dit ging als vanouds. Wat bananen prakken, meelsoorten mengen, wat eitjes kapot slaan, noten hakken en wat zoetstof toevoegen. Piece of cake! Voordat je het weet is het beslag ready to bake. Vanaf dan moet je alleen nog maar het geduld opbrengen om de oven zijn werk te laten doen voordat er een heerlijke ruikende bananenbrood van havermout voor je neus staat.

Ingrediënten bananenbrood van havermout:
(80 minuten, 10 plakjes)
• 150 gram havermoutmeel
• 100 gram volkoren zelfrijzend bakmeel (zie uitleg hierboven)
• 4 kleine bananen (0f 3 ‘normale’)
• 3 eieren
• 150 gram Griekse yoghurt (low fat)
• 40 gram dadels
• 40 gram gemengde noten
• 1 tl. Kaneel
• 1 tl. Vanille extract
• 1 el. Honing (of meer naar smaak)
• 1tl. Bakpoeder
• 1 tl. Baking soda

Wat te doen:
Verwarm de oven voor op 160 graden.

Doe alle ingrediënten, behalve de dadels en de noten, in de keukenmachine en meng het voor een paar seconden door elkaar tot een glad mengsel. Heb je net zoals ik ook geen keukenmachine tot je beschikking? Geen nood! Het kan ook met de hand..

Prak in dit geval de bananen met een vork tot een gladde massa. Klop de eieren luchtig en voeg deze bij het bananenmengsel. Roer vervolgens het havermoutmeel en volkorenmeel erdoor. Hak de noten en dadels in stukjes. Voeg deze met alle andere ingrediënten toe. Roer door totdat er een geheel ontstaat.

Vet vervolgens een cakevorm in of beleg deze met bakpapier. Maak het papier in dit geval even nat, verfrommel het tot een propje en knijp het vocht eruit. Zo kun je het makkelijker in een vorm leggen.

Giet het beslag in een cakevorm en bak het bananenbrood voor zo’n 60 tot 70 minuten. Check ondertussen wel even hoe snel je brood gaart, dit verschilt namelijk per oven. Dit kun je controleren door er een satéprikker in te steken. Als ie er schoon uitkomt, is ie gaar.

En als ie gaar is, is ie klaaaar! Nog even laten afkoelen, in plakken snijden en genieten maar.

Cheers mate!

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *