vegan caramel slice

Vegan caramel slice met chocolade

Sinds ik aan de vegan challenge ben begonnen, blijft het een beetje zoeken van wat ik wel en niet ‘kan’ eten. Dit kan buiten de deur wat lastig zijn. Gister had ik namelijk een soy latte waar ik het liefste iets lekkers bij had besteld. Aangezien er geen één vegan optie was, ben ik ‘thuis’ zelf maar aan de slag gegaan met het maken van een vegan caramel slice.

Ik moet toegeven dat dit recept even iets andere koek is dan wat je van me gewend bent. Onbewust maak ik toch meer gebruik van zuivel en/of ei dan gedacht. Toch zul je de meeste ingrediënten wel in huis hebben maar het kan zijn dat je een bezoekje aan de biologische winkel moet brengen voor het maken van deze vegan caramel slice. Je hebt namelijk onder andere raw cacao boter nodig.

vegan caramel slice

Al wel eens van gehoord? Nee? Deze boter is een plantaardig vet die ontrokken wordt uit de cacaoboon die weer gebruikt wordt bij het maken van chocolade, koekjes en gebak. Klinkt het al iets meer bekend?

Toch is dit niet het enige waar deze boter goed voor is. Wist je namelijk dat het op grote schaal gebruikt wordt als behandeling van zwangerschap stria, het helpt eczeem te verminderen en een boost is voor je immuunsysteem? Toch moet je hier, net zoals ‘gewone’ chocolade’, niet teveel van eten. Een eetlepel bevat namelijk al gauw 120 calorieën.

Ondanks de misschien wat ‘lastige’ ingrediënten, is het recept niet ingewikkeld. De voorbereiding heb je namelijk in een half uurtje gedaan. Het is alleen, net zoals bij het maken van een ‘gewone’ caramel slice, een kwestie van geduld aangezien ie een poosje in de vriezer moet.

Maar geloof me, het is het wachten dubbel en dwars waard! Want wat is dit lekker zeg. Ik had niet verwacht dat het zo goed uit zo pakken. De dadel saus smaakt echt precies zoals je gezouten caramel kent. De chocolade is heerlijk van smaak en de bodem lekker crunchy. Reken maar van yes dat ik deze slices vaker ga maken!

Tip:
Als je het toch niet zo ziet zitten om met cacaoboter aan de slag te gaan, kun je er ook voor kiezen om de chocolade topping van deze caramel slice te maken door (vegan) pure chocolade au bain marie te laten smelten. Ik denk dat 150 tot 200 gram voldoende zou moeten zijn maar dit kan ik niet met zekerheid zeggen aangezien ik het zelf nog niet uitgeprobeerd heb.

Ingrediënten vegan caramel slice:

Bodem:
240 gram amandelmeel – of een ander soort
15 Medjoul dadels – zo’n 180 gram
2 handjes noten naar wens – optioneel

Caramel laag:
30 Medjoul dadels – zo’n 360 gram
2 el. kokosnootolie
60 ml warm water
1 tl zout – of meer als je van gezouten caramel houdt zoals ik
1,5 tl poeder van een vanillestokje

Chocolade topping:
100 gram fijn gesneden raw cacao boter
70 gram raw cacao poeder
60 ml maple syrup
1 el. kokosnootolie

Wat te doen:
Kook als allereerst water om de dadels voor zowel de bodem als de caramel laag hierin te laten weken. Doe dit wel in aparte bakjes.

Bekleed een bakvorm (15×25) met bakpapier. Doe de dadels en de meel in een keukenmachine (of blender) en mix totdat het een plakkerige massa wordt. Voeg vervolgens de noten toe en mix het voor zo’n 5 seconden. Hierdoor zijn ze grofgehakt en creëer je een lekkere crunch

Verdeel de plakkerige massa over de bakvorm en druk het zachtjes plat. Plaats de bakvorm in de vriezer terwijl je de caramel laag maakt.

Voeg alle ingrediënten voor de caramel in de keukenmachine toe en blend tot een romige massa. De kans is groot dat je tussen door even moet stoppen om de mix met een lepel naar beneden te duwen. Proef tussendoor even of je de caramel zout genoeg vindt en voeg eventueel wat meer toe.

Haal de bakvorm uit de vriezer en strijk de caramel erover heen om een laag te creëren. Verdeel het goed over de bodem. Vergeet de hoekjes niet.

Plaats de bakvorm voor zo’n 4 uur in de vriezer.

Maak daarna de chocolade laag door de cacao boter au-bain marie te smelten. Voeg vervolgens de cacaopoeder, kokosnootolie en maple syrup toe en mix het goed door.

Schenk de chocolade over de caramel laag. Plaats de bakvorm voor nog zo’n 30 minuten in de vriezer

Haal de bakvorm uit de vriezer en probeer nog 10 minuten geduld op te brengen voordat je hem gaat snijden. Gebruik hiervoor een scherp heet mes.

En dan is het eindelijk zover.. Aanvallen maar! Geniet ervan.

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *