bietenburger

Bietenburger van kikkererwten en tofu

Een broodje burger bestaat tegenwoordig niet alleen meer uit vlees. Groenteburgers zijn de nieuwe vleesvervanger en is overal terug te vinden op social media. Ze zijn ontzettend voedzaam en makkelijk te bereiden. Het is dan ook de enige burger die verantwoord is om elke dag te eten. Hoe fijn is dat?

En het leuke is dat je echt allerlei soorten groenten in je burger kunt verwerken. Van wortels tot en met maïs en van courgette tot bieten. Hierdoor krijg je allerlei kleurencombinaties waardoor de burger helemaal een feestje wordt om te eten.

bietenburger

Aangezien ik de smaak te pakken heb, varieer ik er op los. Dit keer heb ik gekozen om een bietenburger te maken. Omdat de smaak van deze burger met kikkererwten vrij neutraal is, maakte ik er een lekkere avocado dip bij waardoor de smaken perfect bij elkaar matchen.

Daarnaast kun je er van alles bij eten; zoete aardappel frieten of een lekkere salade. Skip dus een keer een dagjes vlees en ga voor deze heerlijke bietenburger!

Ingrediënten bietenburger:
(3-4 burgers)
350 gram rauwe rode biet – 1 á 2 bieten
250 gram gekookte kikkererwten – 1 blikje
100 gram havermout vlokken
50 gram tofu
2 teentjes knoflook
1 ui
1 el gemalen lijnzaad (of 1 ei)
Chilipoeder
Peper en zout naar smaak.
3-4 volkoren bolletjes

Avocado dressing:
1 rijpe avocado
1 tl. limoensap
1 teentje knoflook fijngesneden
Mespuntje zout
Wat peper naar smaak

Wat te doen:
Meng het lijnzaad met drie eetlepels water en klop dit met een vork. Laat het even staan.

Schil en snijd de rode biet grof en snijd de knoflook en ui fijn. Fruit de knoflook en ui in een koekenpan. Kook de rode biet voor zo’n 10 minuten.

Voeg dit samen met het ondertussen plakkerige papje lijnzaad (of 1 ei) en de tofu in een blender en mix tot een egale massa.

Prak de kikkererwten met een vork of stamper zo goed als fijn. Er mogen best nog wat grove stukken in zitten.Voeg chilipoeder, peper en zout naar smaak toe en voeg het samen met de havermout bij het bieten mengsel in een kom. Roer het nog even goed door.

Laat voor een halfuurtje staan zodat de havermout het vocht kan absorberen.

Prak ondertussen de avocado met een vork en roer de rest van de ingrediënten voor de dressing door elkaar.

Probeer nu een burger te draaien van de mix. Is het nog wat vochtig? Voeg dan wat meer havermout toe. Draai vervolgens 3 tot 4 burgers van de mix.

Verhit wat olie in de pan en bak ze voor zo’n 5 minuten aan elke kant zodat er een bruinig knapperig korstje ontstaat.

Snijd de bolletjes doormidden, smeer er een klein beetje avo dressing op en leg de burger erop (zo blijft ie op z’n plek liggen). Besmeer met meer avo dressing naar wens. Lekker met wat sla en/of tomaatjes. Aanvallen maar.

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *