parelgort salade

Parelgort salade met doperwten

In het café waar ik in Australië voor een half jaar heb gewerkt, kwam er vaak een lunch special met pearly barley voorbij. In Nederland is dit als parelgort in de supermarkt te vinden.

Deze gepelde gerstkorrels, die overigens wel gewoon gluten bevatten, is niet zo bekend in Nederland. Het is vaak een vergeten graansoort die na één keer gebruiken, ergens in de kast blijft liggen.

parelgort salade

Dit is hartstikke zonde aangezien je er zoveel mee kunt in de keuken. Van romige risotto’s tot frisse salades. Daarnaast is het relatief goedkoop, ontzettend voedzaam en eenvoudig te bereiden.

Wél moet je goed opletten welke vairant je in huis haalt. Sommige moet je namelijk eerst weken. Ook dit mag geen reden zijn om ze niet in huis te halen, je hebt namelijk ook een snellere versie ervan.

Daarnaast is het een perfecte maaltijd om meerdere dagen van te eten. Dus ga net zoals ik aan de slag met deze veelzijdige parelkorrels en probeer deze parelgort salade met doperwten en een frisse salade dressing eens uit. Ik heb er 3 dagen met veel plezier van gegeten.

Ingrediënten parelgort salade:
(5-6 personen)
250 gram pearly barley – oftwel parelgort
500 gram groentbouillon
1 blik maïs – uitgelekt 175 gram
200 gram doperwten
10 cherry tomaatjes
Handje verse basilicum
1 gesneden spaanse rode de peper

Dressing:
4 el. extra vierge olijfolie
2 el. appelcider azijn
1 el. Dijon mosterd
1 tl. maple syrup
1 teentje knoflook – fijngesneden
Mespuntje zout

Topping – optioneel
Cashewnoten
Pompoenpitten
Rucola

Wat te doen:
Week de parelgort gedurende nacht als dit nodig is.

Kook de parelgort samen met de groentebouillon een scheutje olijfolie en een mespuntje zout voor 10 minuten.

Zet het vuur vervolgens op de laagste stand en laat het nog voor zo’n 30 minuten doorkoken. Voeg de doperwtjes toe en kook ze nog 5 minuten mee.

Meng ondertussen alle ingrediënten voor de dressing in een kom.

Laat de parelgort uitlekken in een vergiet, laat het even afkoelen en verplaatst het vervolgens in een kom.

Voeg de maïs samen met de rode peper, tomaatjes en basilicum toe aan de parelgort en hussel alles door elkaar.

Rooster vervolgens de cashewnoten en pompoenpitten in een koekenpan.

Schep de parelgort salade op een bedje van rucola en strooi er wat geroosterde noten en pitten overheen. Geniet ervan!

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *