plantaardige mozzarella

Plantaardige mozzarella

Ik ben een ├ęchte kaasfreak. Blauwe kaas in een salade, brie op een toastje, Goudse kaas op een tostie, oude kaas bij de borrel, Parmezaanse kaas bij de pasta, feta op een wrap en mozzarella op de pizza. Noem maar een willekeurige kaassoort op en ik lust het wel.

Wat ik nu ga zeggen zul je dan ook vast niet zien aankomen. Sinds ik plantaardig ben gaan eten, heb ik kaas eigenlijk nog niet eens echt gemist. Geen idee of dat komt doordat ik me meer bewust van het dierenleed ben geworden wat er achter geschuild gaat of dat ik heb gemerkt dat het lichaam gewoon moeite heeft met het verteren ervan. Het lag namelijk vaak als een blok kaas op m’n maag ­čśë

plantaardige mozzarella

Toch wilde ik graag een pizza maken m├ęt kaas. Want wat is nou een pizza zonder kaas dacht ik altijd. Alhoewel ik onlangs gemerkt heb dat dat ook erg lekker kan zijn, wilde ik toch ook plantaardige mozzarella uitproberen.

Dus zo gezegd zo gedaan. Ik haalde alle ingredi├źnten in huis voor dit plantaardige kaasje. Ik verbaasde me erover hoe kort de lijst eigenlijk was. Met maar 6 producten kun je al mozzarella balletjes in elkaar draaien.

Hierbij is de tapiocameel w├ęl essentiel. Deze zorgt er namelijk, in tegenstelling tot een ander bindmiddel, ervoor dat het bij verhitting meer slieterig wordt. Net wat je wilt hebben bij kaas. Als je dit niet in huis hebt, is het proberen met bijv. maizena ook de moeite waard.

Alhoewel deze plantaardige mozzarella gesmolten lekker romig van smaak is, zal ik het niet aanraden om koud te eten. Dus voor door de salade is dit kaasje niet echt een optie maar voor op de pizza zeker weten een aanrader!

Ingredi├źnten plantaardige mozzarella:
(4 bollen)
100 gram geweekte cashewnoten
160 ml water
2,5 el tapicomeel – of een ander bindmiddel.
1 teentje knoflook
1 el edelgistvlokken
Scheutje appel azijn
Snufje zout

Wat te doen:
Week de cashewnoten overnacht of voor 6-8 uur.

Zet voordat je begint een kommetje met water in de koelkast. Voeg nu alle ingredi├źnten bij elkaar in de blender. Mix tot egale gladde massa.

Giet het mengsel in een pan met een dikke bodem op laag vuur en begin meteen met roeren. Roer door totdat alle klontjes verdwenen zijn en er een geheel ontstaat.

Haal de pan van het vuur. Schep met twee eetlepels een bolletje uit de pan en dip deze in het oude water. Hierdoor plakt het niet meer en zal het op ‘echte’ mozzarella gaan lijken.
Herhaal tot de kaas op is.

De plantaardige mozzarella zal weer smelten als je het mee bakt met bijvoorbeeld een pizza. Fantastisch toch? Ik was in ieder geval super enthousiast over het eindresultaat. Geniet ervan!

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *