9 redenen om te sporten!

Sporten Sporten is leuk en aardig, maar waarom doen we het eigenlijk? Iedereen weet dat sporten goed en gezond voor je is maar hier gaat natuurlijk ook veel tijd inzitten. Als je een workout volbracht hebt, voel je je voldaan. Maar is het de tijd en motivatie wel waard? Door deze 9 redenen wordt het duidelijk waarom sporten zeker de moeite waard is.

Je blijft/komt in shape

Bewegen is voor iedereen belangrijk en hoort bij een gezonde levensstijl. Door veel te bewegen raak je in shape. Met alleen maar bewegen kom je er niet, de voedingsgewoontes moeten hier natuurlijk ook bij aangepast worden. Op deze manier is het mogelijk om je ideale gewicht te behalen. Door te sporten en meer te bewegen ga je je sterker voelen waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt. Hierdoor ga je beter in je vel zitten.

 Conditie verbetert

Je conditie gaat omhoog door meer te bewegen. Dit geldt voor alle soorten beweging, zowel krachttraining als cardio. De mate waarin de conditie verbetert wordt, ligt aan het feit hoe vaak er getraind wordt. Hoe meer je traint, hoe beter de conditie zal worden. Elke keer als je merkt dat de conditie wat verbeterd is moet de training iets zwaarder worden, je kan bijvoorbeeld een gewicht zwaarder pakken of een km verder rennen. Op deze manier daag je jezelf uit om continue bezig te blijven met het verbeteren van de conditie.

 Weerstand verbetert

Het afweersysteem wordt beter door het sporten. Dit zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt. Regelmatig sporten heeft een positief effect op de hart- en vaatziektes. Door te bewegen blijft namelijk de bloeddruk en cholesterolgehalte op peil.

 Verhoging van de metabolisme

Het lichaam verbrandt een hoeveelheid energie om zichzelf te onderhouden. Dit wordt metabolisme genoemd. Je kan het metabolisme zien als de snelheid waarmee de motor van ons lichaam draait. Hoe sneller de motor draait, hoe meer energie er verbrand wordt. Hoe meer er verbrand wordt, hoe meer je kunt gaan eten. Hoe meer je gaat eten, hoe meer gezonde voedingsstoffen je binnenkrijgt, mits je gezond eet natuurlijk. Hierdoor zul je je fitter gaan voelen. Zorg er dus wel voor dat je voldoende blijft eten.

 Vermindert stress

Als het lichaam stress constateert, produceert het hormonen. Deze hormonen zorgen ervoor dat we, ondanks te stressvolle situatie, kunnen blijven functioneren. Door te sporten kunnen deze schadelijke hormonen weer uit het lichaam verwijderd worden. Dit komt door het stofje endorfine dat vrijkomt tijdens het sporten. Door dit stofje krijg je een gelukkig gevoel en doet de schadelijke hormonen in het lichaam verdwijnen. Ook wordt de productie van neurohormonen verhoogt door te sporten. Neurohormonen zorgen ervoor dat we kunnen denken, leren en voelen. De productie van neurohormonen kan de stress verminderen door de gevolgen van stress in de hersenen tegen te gaan. Daarnaast zorgt het sporten ervoor dat de functies in het lichaam beter met elkaar gaan samenwerken en communiceren. Hierdoor zal de stress ook verminderen.

 Zorgt voor sociale contacten

Het zelfbeeld verbetert door te sporten. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en durf je eerder op een onbekende af te stappen om bijvoorbeeld een praatje te maken. Daarnaast heb je in de sportschool meer kans om nieuwe contacten te ontmoeten. Je bent er immers met het zelfde doel. Ook zorgt sporten ervoor dat je assertief moet zijn. Als je in de sportschool bezig bent met een workout en je hebt een bepaald gewicht nodig waar iemand anders mee bezig is, zou je erom moeten vragen. Als je dit niet doet, kan het lang duren voordat je krijgt wat je nodig hebt.

 Verbetert de stemming

Sporten is een ideale manier om stoom af te blazen als je een wat mindere dag hebt gehad. Het sporten zorgt er namelijk voor dat er stofjes in de hersenen vrijkomen die je relaxt en vrolijk maken.

 Bestrijdt vermoeidheid

Als je moe bent, doe je het liefste niks meer. Na het werk plof je neer op de bank, waardoor je je alleen nog maar slechter kunt gaan voelen. Door juist te gaan sporten, pep je weer op. Het geeft energie en zorgt voor een fit gevoel.

Betere nachtrust

Door te sporten wordt het makkelijker om in slaap te komen en slaap je dieper. Bijkomend voordeel is dat je de volgende dag uitgerust bent. Hierdoor krijg je meer energie en ben je overdag productiever omdat je je beter kunt concentreren.

Dus waar wacht je nog op? Trek je zelf van die bank af en ga een rondje hardlopen of naar de sportschool haha!

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *