Gezonde chocolade cake

Wie houdt er nou niet van chocolade? Ik ken weinig mensen die geen chocolade lusten. Van chocoladerepen met praline tot aan brownies met noten, ik ben er in ieder geval gek op! Het nadeel van al deze heerlijke chocolade is dat het nou niet echt gezond voor je is.

Er zit namelijk veel suiker in deze chocolade verwerkt, weinig cacao en veel toevoegingen. Deze toevoegingen worden gedaan om de chocolade langer goed te houden en er mooier uit te laten zien, denk aan de kleur. Bovendien moet de chocolade lekker ruiken (denk aan geurstoffen) en lekker smaken (denk aan smaakstoffen). Deze toevoegingen hebben geen voedingswaarde en komen van nature ook niet in ons voedsel voor, pure rotzooi dus eigenlijk.

choco cocka

‘Echte’ chocolade (met minstens 70% cacao) bestaat alleen uit cacao, cacaoboter en wat suiker. Alle andere toevoegingen zijn dus overbodig. En deze chocolade is wel gezond voor je.. positief nieuws voor de choco lovers dus! Het is namelijk een goede antioxidant, het beschermt je tegen infecties en is goed voor de hart en bloedvaten.

Deze chocoladecake is gemaakt van pure ingrediënten zoals havermout en bananen. De chocolade die er aan toegevoegd is, bevat 85% cacao. Deze chocoladecake eet ik dan ook zonder me schuldig te voelen. Ik ontbijt er zelfs mee! Door het toevoegen van rozijnen wordt ie wat zoeter en door de walnoten creëer je een lekkere bite. Dit hoeft natuurlijk niet. Je kunt er ook voor kiezen om andere soorten noten of bijvoorbeeld goji berries door het beslag te mengen. Wat jij lekker vindt!

choco cake

Ingrediënten gezonde chocolade cake:
• 100 gram havermout (meel)
• 75 gram amandelmeel
• 3 bananen
• 3 eieren
• 1,5 el. Melk (amandelmelk, sojamelk, magere melk)
• 2 el honing
• 1,5 el kokosolie
• 2 tl. bakpoeder
• 50 gram cacaopoeder
• 50 gram pure chocolade (minstens 70% cacao)
• Optioneel: Handje walnoten
• Optioneel: Handje rozijnen

DSC02041

Wat te doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Prak de bananen fijn met een vork. Klop ondertussen de eieren luchtig in een kom. Voeg hier de bananen en honing aan toe. Doe vervolgens de kokosolie in een bakje en zet deze voor heel eventjes in de magnetron. Voeg deze toe aan het ei bananenmengsel toe en roer goed door.

Voeg in een andere kom alle droge ingrediënten toe. Meng hier de amandelmeel, havermout meel, cacaopoeder en bakpoeder door elkaar. Havermout meel krijg je door de havermout in keukenmachine te doen en te pulveren tot meel. Heb je geen keukenmachine? Dan kan je ook gewoon havermout gebruiken.

Voeg de natte en de droge ingrediënten samen in een kom en voeg de melk toe. Roer het door tot een beslag.

DSC02046

Snijd vervolgens de walnoten grof en de chocolade in stukjes. Voeg deze samen met de rozijnen toe aan het beslag. Roer alles even goed door elkaar.

DSC02048

Vet een cakevorm in of leg hier wat bakpapier en giet het beslag erin.

DSC02052

Plaats voor 40 tot 45 minuten in de oven. Blijf de choco bananen cake wel in de gaten houden, het kan ineens heel hard gaan. Als je er met een satéprikker inprikt en deze er schoon uitkomt, is de cake klaar. Even laten afkoelen en smullen maar.

chocoladecake

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

1 thought on “Gezonde chocolade cake

  1. Ik zou dit recept als smashcake willen gebruiken voor een 1-jarig meisje haar verjaardag.
    De pure chocolade laat ik er dan maar uit.
    Verder lijkt hij me heel geschikt.
    Wat denken jullie? Heb zelf nml geen kinderen, dus ben een leek als het om ‘kindersmaak’ aankomt. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *