bananen mufifns

Gezonde bananen muffins

Het maken van cupcakes en taartjes is leuk en er is altijd wel een reden om ermee aan de slag te gaan (en om ze op eten natuurlijk haha). Helaas bevatten deze taartjes en cupcakes vaak veel suikers, smaak- en kleurstoffen. Ze worden meestal gemaakt van (tarwe) bloem. En wist je dat de glycemische index van bloem hoger ligt dan die van suiker. Say what?! Nou..je hebt vast wel eens gehoord over suikers die je duf, slaperig en dik maken. Dit doet bloem ook met je lichaam. De bloedsuikerspiegel stijgt namelijk sneller bij bloem dan bij suiker. Dit houdt dus in dat je je nóg duffer en slaperiger kunt voelen van het eten van bloem in vergelijking met suiker. Wie had dat gedacht?

bananen mufifns

Bij deze bananen muffins heb je geen last van zo’n energie dip. Ze bevatten namelijk geen toevoegde suikers en weinig koolhydraten. Door de amandelmeel raak je eerder verzadigd en is het ook nog eens glutenvrij (zolang je glutenvrije havermout gebruikt). Hierdoor is de kans ook nog eens vele male kleiner dat je er zo een stuk of 10 achter elkaar opeet.

Benodigdheden voor 6 grote bananen muffins:

  • 100 gram amandelmeelmuffinss
  • 70 gram (gemalen) havermout
  • 2 (rijpe) bananen
  • 50 gram (zachte) roomboter of kokosolie
  • 2 eieren
  • 1 el kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • Wat honing
  • Optioneel: amandelschaafsel
  • Optioneel: cacao nibs
  • Optioneel: walnoten

Wat te doen:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Zorg ervoor dat de kokosolie of roomboter zacht is. Dit kun je doen door het even in de magnetron te plaatsen (niet te lang want dan spat het alle kanten op). Doe de kokosolie vervolgens in een kom en roer daar de amandelmeel, gemalen havermout, eieren, kaneel en bakpoeder doorheen.

Prak vervolgens de bananen fijn tot een glad mengsel. Hoe rijper de bananen, hoe zoeter de muffins worden. Voeg het bananenmengsel en honing naar smaak toe aan het beslag en meng goed door elkaar.

Schep eventueel  nog wat gehakte walnoten en wat cacao nibs door het beslag. Je kunt er ook voor kiezen om er andere noten of bijvoorbeeld wat rozijntjes door te doen, wat jij lekker vindt.

gezonde muffins

Verdeel het beslag over de muffin vormpjes en druk dit met de achterkant van een lepel een beetje plat. Garneer eventueel nog met wat amandelschaafsel en zet de bananen muffins voor 30 minuten in de oven. De binnenkant blijft een beetje zacht. Ze zijn warm zowel koud lekker om te serveren.

bananen muffins

Geniet van je heerlijke gezonde bananen muffins!

bananen muffins

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *