gezonde pepernoten

Gezonde pepernoten van volkoren spelt

Je kunt er eigenlijk al niet meer omheen. De winkels liggen er namelijk alweer overvol mee. En dan heb ik het natuurlijk over pepernoten. Bij de kapper, de kassa en in de kantine staan schalen vol met dit lekkernij je alweer aan te loeren. Ze zijn werkelijk waar overal. En dat terwijl het nog maar begin september is.

Helaas zijn pepernoten niet de enige verleidingen die de Sint met zich meebrengt. Denk maar eens aan al die kruidnoten, taaitaai, chocoladeletters, speculaas-en banketstaven. En wist je dat de pepernoten samen met de taaitaai het ‘gezondst’ zijn van dit rijtje snoepgoed? Dat had je niet gedacht hé!
gezonde pepernoten

Pepernoten zijn namelijk officieel kruidnoten en zijn helaas niet de ‘gezondste’ variant uit dat rijtje snoepgoed. Dat zijn namelijk die taaie deegbaksels.

Alhoewel de smaak en het uiterlijk tussen deze twee overduidelijk is, worden ze toch vaak door elkaar gehaald. Maar of je die bekende kleine halfronde speculaas koekjes nou pepernoten of kruidnoten wilt noemen, één ding is zeker, gezonder worden ze er echt niet op. En met al die verschillende variaties van chocolade en truffel tot aan yoghurt peperkruidnoten al helemaaaaal niet. Erg lekker, dat wel, maar verre van ‘gezond’.

En ook al liggen er dit jaar ook speltpepernoten in de schappen, laat je niet verleiden. Tegenwoordig wordt er namelijk al snel bij het woordje ‘spelt’ gedacht dat het product gezond is. Maar niks is minder waar want ook deze speltpeper de kruidnoten zitten net zoals zijn vriendjes van tarwe, vol met suikers.

Dus als je een gezondere variant van pepernoten wilt, zul je toch echt zelf de keuken in moeten duiken. Zoals ik deed bij het maken van deze gezonde pepernoten van volkoren speltmeel, die overigens echt heerlijk en knapperig van smaak zijn geworden. Precies zoals een kruidnootje moet zijn, alleen dan wat voedzamer!

Ingrediënten gezonde pepernoten:
(voor 20-25 pepernoten)
• 125 gram volkoren spelt meel
• 45 gram roomboter (of kokosolie)
• 40 gram honing (of andere zoetmaker)
• 1,5 tl. bakpoeder
• 2 el speculaaskruiden
• 1 tl kaneel
• 3 el (amandel) melk

Wat te doen:
Verwarm de oven voor op 175 graden

Laat de roomboter of kokosolie even in een steelpannetje op laag vuur smelten.

Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en kneed het met je handen tot een bal.

Als het je lukt om niet van het beslag te snoepen, kun je hiervan 20 tot 25 kleine rondjes draaien. Druk ze een klein beetje plat en leg ze op een bakplaat. Waarschijnlijk worden ze allemaal niet even egaal, maar dit is niet erg.

Bak ze voor zo’n 20 minuten knapperig in de oven.

Laat ze even afkoelen en aanvallen maar!

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *