Speculaas cake

Gezonde speculaascake van bananenbrood

Het zal jullie vast niet ontgaan zijn dat de Sint zijn snoepgoed van lekkers alweer in de schappen heeft liggen. Het zal dan ook niet lang meer duren dat de bakkerijen en de winkels weer heerlijk ruiken naar vers afgebakken speculaas koekjes en staven. En je kunt me niet vertellen dat deze geur je ontgaat..

Gezon

 

Want potverdorie wat ruikt dat altijd heerlijk zeg. Meestal vind ik de geur lekkerder dan het product zelf, maar dat even terzijde. De kans is namelijk groot dat je hoe dan ook zin in speculaas krijgt en er dus een staaf in je mandje belandt. Daar spelen de supermarkten het liefst zoveel mogelijk op in natuurlijk..

Dit maakt het deze maanden weer net even wat lastiger om zulke verleidingen te weerstaan. Want ook al versla je de drang om zo’n heerlijk ruikend speculaasje te kopen, dan is er weer de kans dat je tegen de stelling met chocolade aanloopt waar net jouw lievelingsletter voorop gepresenteerd staat en alsnog voor de bijl gaat. Ja, ze maken je het er zeker niet makkelijker op..

Maar gelukkig is er een oplossing! Zelf je eigen gezonde Sinterklaas treats maken zoals bijvoorbeeld deze speltpepernoten of dit gezonde speculaascake van bananenbrood. En begrijp me niet verkeerd, af en toe wat lekkers voor jezelf kopen kan echt geen kwaad. Maar het zou zonde zijn als je elke keer aan deze verleidingen vergrijpt en de kilo’s er aanvliegen. Kerst komt er straks namelijk ook weer aan en die staat nou ook niet bepaald bekend om zijn magere maaltjes..

Maak daarom zelf een gezondere variant en geniet net zoveel van je treat, alleen dan op een wat voedzamere manier. Zo doe ik dat ook altijd met bananenbrood. Ik geniet van een lekker plakje cake terwijl ik ondertussen mijn lichaam voedt. En het fijne aan dit brood is dat je er zoveel variaties mee maken kan. Zo ook dus deze speculaascake.

Dus als je trek hebt gekregen door al die lekkere geuren van speculaas, is dit zeker een aanrader! En hij zal natuurlijk niet net zo smaken als varianten uit de supermarkt, but believe me, heerlijk is ie daarentegen zeker de weten!

Ingrediënten speculaascake van bananenbrood:
(voor ongeveer 10-12 plakjes)
• 3 (rijpe) bananen
• 3 eieren
• 100 gram volkoren speltmeel
• 50 gram amandelmeel
• 1 el. Kaneel
• 3 el. Speculaaskruiden
• 2 tl. Bakpoeder
• Snufje zout
• 1 flinke el. Honing
• Handje amandelschaafsel

Wat te doen:
Verwarm de oven voor op 175 graden

Pureer de bananen tot een massa in de blender en voeg een voor een de eieren samen met de honing, speculaaskruiden, kaneel, zout en bakpoeder toe. Blend het tot een geheel.

Geen blender? Prak de bananen fijn met een vork, klop de eieren los en meng vervolgens alles door elkaar met een garde.

Doe het amandelmeel samen met het speltmeel in een kom en schep het bananenmengsel beslag erbij. Roer het door elkaar totdat er een massa ontstaat.

Beleg vervolgens een cakevorm met bakpapier en giet het beslag hierin. Laat de vorm een paar keer hard op het aanrecht vallen zodat het beslag wat egaal wordt.

Garneer met wat amandelschaafsel en bak voor zo’n 40 tot 50 minuten in de oven. Als de satéprikker er schoon uitkomt, is ie klaar.

Je kunt de cake zo’n 4 dagen goed houden of per plakje invriezen. Geniet ervan!

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *