hüttenkäse

Is hüttenkäse gezond?

Hüttenkäse, ook wel cottage cheese genoemd, is bijna altijd wel te vinden in mijn koelkast. Deze topper, die gemaakt is van jonge ongerijpte kaas, bevat net zoveel eiwit als normale kaas, maar daarentegen een stuk minder vet! Met eenzelfde portie krijg je bij het eten van hüttenkäse zo’n drie kwart minder aan calorieën binnen dan bij het eten van kaas.

Dit komt omdat kaas echt ontzettend vet is. En dit zijn vooral ‘slechte’ vetten. Zelfs de ‘magere plakken 30+ kaas’ bestaan uit zo’n 15% procent vet. Daarnaast bevat het ook nog eens een flinke portie aan zout. Niet echt gezond zou je zeggen.hüttenkäse

Nu hoef je als kaas liefhebber heus niet ineens je plakjes kaas te laten staan, integendeel juist. Kaas bevat namelijk ook goede eiwitten en nog wat andere vitamines en mineralen zoals calcium en vitamineB2. Het pas dus prima thuis in een gezond voedingspatroon. Toch is het wel belangrijk om op je portie te letten. Met een plak volvette kaas (20 gram) krijg je namelijk al zo’n 75 calorieën binnen.

En dit is bij hüttenkäse dus aanzienlijk minder! Hiermee kun je je boterham of cracker zonder twijfel rijkelijk mee beleggen als je dit zou willen. Per 100 gram krijg je namelijk nog niet eens 90 calorieën binnen. Alleen maar voordelen aan het eten van hüttenkäse dus!

Toch heeft hüttenkäse wel een klein nadeel. Het bevat namelijk minder smaak dan normale kaas. Maar dit brengt ook wel weer een aantal voordelen met zich mee. Je bent namelijk minder geneigd om tussendoor even een hapje hüttenkäse te nemen. Dit klinkt misschien wat gek , maar deze neiging heb ik namelijk vaak wel bij normale kaas. Als ik aan het kaasschaven ben, kan ik de verleiding amper weerstaan om een plakje tussendoor te eten. Als ik dan besluit om één plakje te nemen, is er altijd nog een tweede of derde die volgt. En vaak ook nog een vierde.. Dit zul je bij hüttenkäse minder snel doen.hüttenkäseHet tweede voordeel van het nadeel dat hüttenkäse minder smaak bevat dan kaas (haha snap je het nog), is dat je hierdoor er echt eindeloos mee kunt variëren. En alhoewel ik deze korrelige witte substantie los ook lekker fris van smaak vind, krijg je door wat kruiden, rauwkost, groente of fruit toe te voegen verschillende heerlijke smaken sensaties. Denk maar eens aan een opgerolde omelet met wat hüttenkäse een plakje kipfilet en rucola, een fruitsalade met verschillende soorten fruit zoals ananas en meloen met wat hüttenkäse, een cracker met pesto, tomaat en hüttenkäse, gedroogd fruit met wat honing gedipt in hüttenkäse, een rauwkost dip van hüttenkäse en verschillende kruiden of als dressing voor je salade waardoor het net wat smeuïger wordt.

Jahaaa, met deze topper kun je echt eindeloos variëren. In zowel zoete als hartige gerechten, van de meest simpele fruitsalades tot ingewikkelde ovenschotels, bij je ontbijt of avond eten en als tussendoortje of lunch. Net wat jij wilt. Dit zuivelproduct is namelijk echt van alle markten thuis.

En dit is dan ook de reden dat hüttenkäse altijd wel in mijn koelkast te vinden is. En eigenlijk zou die in elke koelkast terug te moeten vinden zijn. Want of je nou een vetarm, eiwitrijk, caloriearm of juist helemaal geen dieet volgt, deze fantastisch lekkere kaassoort hoort gewoon in elke voedingspatroon thuis.

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *