Koolhydraatarme kwarktaart

Iedereen heeft wel eens zin in iets zoets of in een lekker stuk gebak. Helaas kun je dit niet te vaak eten omdat deze boordevol suikers, vetten en andere ongezonde ingrediënten zitten. Maar hoe kan je dan wel verantwoord snoepen? Juist, door deze verantwoorde koolhydraatarme kwarktaart te maken. Daarnaast is ie ook nog eens glutenvrij.

kwarktaart voorkantDeze koolhydraatarme kwarktaart is ideaal voor als je een keer wilt snacken zonder je schuldig te voelen. Natuurlijk moet je ook de gezonde variaties van taartjes en cupcakes etc. niet te vaak eten. Deze bevatten namelijk ook de nodige calorieën. Maar af en toe moet dit best kunnen, zoals vanavond bijvoorbeeld, want vriendlief is vandaag jarig! Daarom ben ik de keuken ingedoken om deze heerlijke kwarktaart te maken voor de visite van vanavond (en uiteraard voor mezelf haha).

Deze koolhydraatarme kwarktaart is gemaakt van amandelmeel, kwark en slagroom. Ik hoor je al denken: ‘slagroom, dat is toch hartstikke vet en ongezond’? Dit is niet helemaal waar. Slagroom bevat inderdaad veel vetten maar toch vallen deze onder de ‘gezonde’ verzadigde vetten. Het zijn voornamelijk de suikers die eraan toegevoegd worden die het product ongezond maken. In dit recept zit maar 200 gram slagroom wat ongeveer 6 gram suiker bevat. Als je dit over de hele taart verdeelt, vind ik dit reuze meevallen. En daarnaast vind ik dat je slagroom, net zoals alle andere ‘minder’ gezonde producten,  af en toe best mag gebruiken als je dit maar met mate doet.

Doordat deze taart veel eiwitten bevat in plaats van suikers, ben je eerder verzadigd. Je bent minder geneigd om nog een stuk taart te pakken zoals dat bij ‘gewoon’ gebak wel in je op zou kunnen komen. Als de taart niet in een keer op komt, kun je hem voor een paar dagen in de koelkast bewaren, de bodem wordt dan wel iets slapper. Ook kun je hem invriezen.

kwartaattie

Daarnaast is deze kwarktaart echt super easy om te maken. Ik heb een springvorm van 24 cm gebruikt. Je kunt hier ongeveer 8 punten uit halen.

Benodigdheden voor een koolhydraatarme kwarktaart.

  • 200 gram amandelmeel
  • 40 gram kokosolie (of roomboter)
  • 1 ei
  • 2 eetlepels honing (kan ook vervangen worden door Stevia)
  • 500 gram (magere) kwark
  • 200 ml slagroom
  • 5 gelatineblaadjes
  • Rood diepvries fruit om te garneren

Wat te doen?
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Vet een springvorm in met wat roomboter of kokosolie. Meng de amandelmeel, het ei, de kokosolie en de honing (of wat Stevia) goed door elkaar. Kneed hier een bal van. Verdeel dit gelijkmatig over een springvorm.

Bak de taartbodem voor 15 minuten. De bodem moet er knapperig en wat bruinig uit komen te zien. Laat dit voor 10 minuten afkoelen in de springvorm. Haal hem dan uit de springvorm en leg op een rooster om verder goed af te laten koelen.

Week ondertussen de gelatine voor 5 minuten in een bakje met koud water. Klop de kwark en slagroom door elkaar tot een geheel. Verwarm vervolgens in een steelpannetje 5 eetlepels water. Haal de gelatineblaadjes uit het bakje water en knijp boven de gootsteen het water er goed uit. Doe de gelatineblaadjes in het steelpannetje en blijf roeren totdat de gelatine is opgelost.

Giet de opgeloste gelatine door de geklopte kwark en slagroom en roer het goed door.

Plaats de taartbodem weer in de springvorm als deze helemaal is afgekoeld. Schenk het slagroom/kwark mengsel boven op de taartbodem en zet deze voor minimaal 4 uur in de koelkast. De kwarktaart kan gegeten worden als het mengsel stevig is geworden. Snijd in punten en garneer met wat fruit. ENJOY!

koolhydraatarme kwarktaart

koolhydraatarme kwarktaart

Koolhydraatarme kwarktaart

DSC00362

DSC00367

kwartaart

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *