krokante friet

Krokante friet van aardappel uit de oven

Zo langzamerhand weet iedereen wel dat als je zin hebt in patat, je dit voedzaam kunt vervangen door zoete aardappelfrietjes. Ondanks dat dit echt heel lekker is, krijg je de frieten eigenlijk nooit zo krokant als gehoopt.

Want zeg nou zelf, zo crunchy als bij de snackbar is het jou ook nog niet gelukt. Als dit wel het geval is, dan schuif ik een volgende keer maar al te graag bij je aan.

krokante friet

Aangezien het mij niet is gelukt, stap ik voor écht krokante friet over na het neefje van deze bataat. En dit neefje kennen we allemaal maar al te goed. Dit is namelijk de oer-Hollandse aardappel die we allemaal kennen van vroeger.

Het is namelijk zo zonde dat deze knol onterecht in een hoekje van dik makers is geplaatst. Dit komt deels doordat deze aardappel uit zetmeel bestaat, wat weer complexe koolhydraten zijn en dus volgens veel diëten als ‘slecht’ worden bestempeld.

Dikke onzin natuurlijk. Deze ouderwetse knol heeft namelijk veel meer te bieden dan alleen zetmeel. Hij bevat vitamine C, ijzer, kalium, vitamine B1, B6 en belangrijke plantaardige eiwitten. Niet gek toch?

Laat daarom deze arme stakker niet meer in het donker staan en doe er wat mee. Zo maak ik er dus altijd krokante friet van. Misschien niet de meeste ‘gezonde’ optie die je kunt bedenken met deze knollen, maar wel héél lekker!

Vooral als je echt smacht naar de patat zoals bij de snackbar. Door de frietjes eerst te koken en vervolgens te bakken in de oven krijg je dezelfde crunch, maar niet de hoeveelheid vet van de frituurpan. Deze frietjes boer je dus niet de hele avond op. Echt zeker weten het proberen waard!

Ingrediënten krokante friet:
(2 porties)
2 aardappels
Olijfolie
Zout

Wat te doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke reepjes van een kleine cm breed. Kook ze vervolgens voor zo’n 15 minuten in koud water op het vuur. Hierdoor verwijder je de zetmeel en krijg je die crunch die je graag wilt.

Plaats de reepjes in een kom, voeg een volle lepel olijfolie en zout naar smaak toe en hussel alles goed door elkaar.

Leg de frieten op een bakplaat (zonder bakpapier). Bak ze voor zo’n 60 minuten in de oven totdat ze knapperig zijn. Check of ze elke 20 minuten even en keer ze om.

Op deze manier krijg je gegarandeerd krokante frieten! Enjoy.

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *