motivatie sport

Motivatie om te sporten

Ik kan op dit moment wel een schop onder m’n kont gebruiken als het om sporten gaat. Eerst sportte ik bijna elke dag, wat teruggedrongen is tot maximaal 1 keer per week. Ik heb het steeds te druk of ben er veel te moe voor. En hier kan ik erg van balen, want ik wil juist weer wat actiever zijn! Vooral met de zomer voor de deur wil ik graag weer hard aan de bak waardoor ik straks wat zekerder in m’n bikini rond huppel. Op dit moment zie ik dat nog niet echt zitten en is de tekst hieronder erg van toepassing haha..

motivatie sporten

Maar hoe doe je dat? Jezelf motiveren om weer te gaan sporten? Ik wil altijd sporten omdat het moet van mezelf, ik moet en zal namelijk weer fitter en strakker worden, hoe dan ook! Hierdoor wordt het lood in m’n schoenen soms al zo zwaar, dat ik bij de gedachte aan sporten al neerplof op de bank met een schuldgevoel. Door de gedachte dat je iets ‘moet’ doen, wordt het al een te groot obstakel voor jezelf om het daadwerkelijk te gaan doen.

De motivatie om te gaan sporten moet je uiteindelijk vinden in de activiteit zelf en niet omdat het ‘moet’. Maak het bewegen leuk zodat je er plezier in hebt. Onderzoek welke sport bij jou past en die je met regelmaat vol kunt houden. Houd je van dansen? Ga dan op dansles. Hang je liever in de gewichten? Neem dan een abonnement op de sportschool. Sporten hoeft geen saaie martelgang te zijn. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om buiten een stukje te gaan hardlopen met keiharde muziek op. Hierbij krijg ik het gevoel als ik de hele wereld aankan. Het is voor mij ook een manier om mijn hoofd even te legen. Heerlijk relaxt en met een voldaan gevoel plof ik uiteindelijk neer op de bank. Door zelf ook op zoek te gaan naar een sport waar je voldoening uit haalt, zul je met minder tegenzin eraan beginnen waardoor je het langer vol zult houden.

Probeer daarbij de gewoonte om te sporten vast te houden. Plan voor jezelf vaste dagen in zoals bijvoorbeeld de dinsdag en vrijdag om te gaan sporten en hou dit vervolgens zo goed mogelijk vast. Stel het niet uit tot morgen, want dit komt er toch niet van. Geen excuses met dat je te moe bent of dat je het zo druk hebt, want zeg nou zelf, heb je het echt te druk of verschuil je je achter je luiheid? Kijk maar eens naar hoe je je vrije tijd indeelt. Is het echt nodig om dat hele seizoen uit te kijken van die ene leuke serie? Het hebben van geen tijd is makkelijk gezegd (ik weet er alles van) maar 9 van de 10 keer is het onzin. Zet meer bewegen, net zoals andere afspraken, gewoon in je agenda en verschuil je niet langer achter je smoesjes. Hierdoor merk je dat het sporten zich een stuk makkelijker afgaat.

motivatie sportenEn natuurlijk gaat het soms even wat minder en heb je echt geen zin, maar gooi niet bij het minste of geringste de handdoek in de ring. Het is gewoon een kwestie van door blijven gaan. Dwing jezelf om van die bank af te komen en je sportkleren aan te trekken. Je hebt al een flinke prestatie geleverd als je dit lukt. En zodra je eenmaal klaar bent om te sporten, gaat de rest vanzelf en zul je je alleen maar beter voelen! I regret that workout, said no one, EVER!

Ook kan het helpen om samen met een buddy te sporten. Kies er dan wel eentje op een bewuste manier, iemand die na een week alweer afhaakt heb je natuurlijk niks aan. Ik sportte altijd op vaste dagen met vriendlief in de sportschool. Alhoewel ik alleen sporten ook heerlijk vind, is samen sporten een stuk gezelliger. Daarnaast kun je elkaar helpen en motiveren tijdens het sporten. Heb je moeite met je laatste setje of lukt het je amper om nog een sprintje te trekken? Vaak lukt een buddy het om je hier doorheen te praten waardoor je nog nét even iets meer van jezelf geeft.

Eigenlijk moet je gewoon niet teveel nadenken over het sporten, maar het gewoon doen. Er over dromen als je weer zo’n perfect lijf op Instagram voorbij ziet komen, gaat je echt niet verder helpen. En er over praten met anderen werkt ook niet mee. Wat wil je hier mee bereiken? Laten zien dat je bereidt bent om te gaan sporten? Wie probeer je te overtuigen? Je houdt jezelf alleen maar voor de gek, uiteindelijk moet je het namelijk toch echt zelf doen. Sport dus voor jezelf en over-analyseer het niet met anderen. Niet denken en dromen, maar gewoon doen!

sport motivatieJe zult zien dat regelmatig bewegen op een gegeven moment een gewoonte wordt. De dag zal dan niet compleet voelen zonder het doen van je geplande work out. Natuurlijk krijg je dit niet van de ene op de andere dag voor elkaar. Het kost tijd om zo’n gedragsverandering plaats te laten vinden. En ook als deze verandering heeft plaats gevonden, gaat het soms nog met vallen en opstaan. Blijf daarom altijd doorgaan en geef niet op. En dat is precies wat ik nu ga doen, weer opstaan en ervoor zorgen dat sporten weer een gewoonte wordt! Doe je met me mee?

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *