Nachos van zoete aardappel

Sinds ik frietjes heb gemaakt van zoete aardappel, ben ik helemaal into de zoete aardappell! Je kunt er zoveel verschillende variaties mee bereiden. Ik kan me amper voorstellen dat ik sceptisch ben geweest over deze gezonde knol. Daar denk ik nu wel heel anders over. Heb jij je al laten overtuigen door deze gezonde bataat?

nacho zoete aardap

Bij ons in de familie is het zo ongeveer een traditie geworden om op de verjaardag van moedertjelief te eten bij de Mexicaan. En wat is dit elke keer weer lekker! De nachos kan ik daar ook echt niet laten staan. Af en toe zondigen is natuurlijk ook niet erg, maar toch wilde ik wel eens een variant proberen zonder de hoeveelheid vette kaas en chips. Daarom heb ik de nacho chips vervangen voor gekruide zoete aardappelplakjes uit de oven.

Het resultaat was heerlijk! De nachos van zoete aardappel wordt natuurlijk niet zo knapperig als ‘echte’ nachos chips, maar het was zeker een lekkere healthy replacement. Door het gekruide gehakt, wat maïs, een klodder eigen gemaakte guacamole en wat sla, had ik gewoon het idee alsof ik bij de Mexicaan zat te eten!

Ingrediënten voor de nachos van zoete aardappel:
(2 personen)
• 1 (grote) zoete aardappel
• Paprikapoeder
• Cayennepeper
• Peper en zout

Ingrediënten voor de gehakt:
• 250 gram magere rundergehakt
• 1 klein blikje maïs
• Fijn gesneden uitje
• Taco kruiden

Ingrediënten guacamole:
• 1 rijpe avocado
• 1 fijngesneden uitje
• 1 teentje knoflook
• Citroensap
• Peper en zout

DSC00887

Wat te doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rasp de zoete aardappel met een kaasschaaf in flinter dunne plakjes. Hoe dunner de plakjes zijn, hoe knapperiger de ‘nachos’ worden. Kruid de zoete aardappel plakjes naar smaak. Ik doe er altijd best veel kruiden over zodat de zoete smaak van deze knol wat verdwijnt (rustig aan met de cayennepeper).

Verdeel de zoete aardappelplakjes over een bakplaat. Zorg dat er geen plakjes over elkaar heen liggen, zo worden ze niet knapperig. Zet voor 10 minuutjes in de oven, draai de plakjes om en ze voor een volgende 10 minuten weer in de oven. Laat afkoelen op een bakplaat.

Verhit wat olijfolie in een wokpan en fruit een uitje. Wok het gehakt hiern rul. Voeg vervolgens de taco kruiden toe. Ik heb hierbij zelf kruiden toegevoegd, maar als je liever voor een zakje gaat is dat ook prima. Ik heb er paprikapoeder, chilipoeder, knoflookpoeder, snufje nootmuskaat en peper en zout aan toegevoegd. Ondertussen steeds even geproefd of het op smaak is. Voeg als laatste de maïs toe en roerbak nog even door.

Snijd de avocado doormidden en lepel het vlees eruit. Prak dit op een snijplank fijn met een vork en doe het mengsel vervolgens in een bakje. Snijd het uitje en het teentje knoflook fijn en voeg deze toe aan de geprakte avocado. Voeg nog wat citroensap en wat peper en zout naar smaak toe, roer alles goed door elkaar en je guacamole is ready to eat!

Schep de zoete aardappel nachos op een bord, bedek dit met een laag van het gehaktmengsel en dek af met een klodder guacamole. Serveer er eventueel wat sla bij. Eet smakelijk!

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *