portobello steak

Portobello steaks

Afgelopen jaar heb ik samen met een hele lieve Argetijnse familie kerst gevierd in Australië. Hierbij gaven we van beide kanten van tevoren al aan dat we niet teveel poespas wilden. Geen stress in de keuken – gewoon een gezellige avond met lekker eten.

Aangezien ik toch iets speciaals wilde doen, nam ik het initatief en knutselde een plantaardig kerst menu in elkaar. Ik zat er namelijk niet zo op te wachten om bij mijn eerste vleesloze kerst te teren op een paar vega burgers terwijl zij hompen vlees voor mijn neus naar binnen werken.

portobello steak

Niet dat ik ze dit kwalijk neem . Integendeel zelfs! Argetijnen zijn de grootste vleeseters ter wereld – wie ben ik dan om te zeggen dat dit niet meer mag?

Daar ben ik niet voor! Wat ik graag wilde laten zien is hoe je zonder dierlijke producten ook heerlijk kunt eten. Dat het meer is dan kale slablaadjes en wat wortels.

Ontzettend blij en dankbaar dat ik was dat ze hiervoor open stonden – ben ik aan de slag gegaan. Aangezien Argetijnen zo verzot zijn op hun stukkie vlees, heb ik er voor gekozen om gemarineerde portobello steaks te bakken in een pan.

Dit heeft namelijk wel iets weg van een vlees structuur en het is echt super lekker! Ik had het al een paar keer eerder gemaakt als ‘steak burger op een broodje waardoor ik wist dat dit het perfecte gerecht voor kerst zou zijn.

De stress bleef achterwege – het is namelijk ontzettend snel klaar en makkelijk om te maken – en door het op te dienen op een bedje van verse blad spinazie en af te maken met een sausje van vegan mayo en wat gehakte nootjes, zag het er ook nog eens super de luxe uit. Helemaal top dus!

Ingrediënten gebakken portobello steaks uit de pan
(4 personen)
4 grote portobellos’s
4. el balsamic azijn
3 el. olijfolie
1 el. soya sauce
1/2 tl. oregano

Voor het sausje:
100 ml. plantaardige mayonaise
1 tl. citroensap
Flinke hand vol verse balsilicum
2 teentjes knoflook fijn gesneden
Wat peper eneen snufje zout

Wat te doen:
Mix de marinade en besprenkel dit gelijkmatig over de portobello’s. Laat voor zo’n tien minuten intrekken.

Maak ondertussen het sausje door alle ingerdiënten door elkaar te mixen. Proef tussendoor of het op smaak is en voeg eventueel nog meer toe naar wens.

Bak vervolgens de portobello’s voor 5 minuten goudbruin in een grillpan.

Lekker als ‘steak’ hamburger op een broodje of gewoon los bij een salade. Geniet ervan

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *