Risotto van quinoa – Quinotto

Ik ben echt gek op risotto. Een paar jaar geleden aten vriendlief en ik dit wekelijks uit een pakje. We zijn beide dol op die heerlijke zachte smaak van risotto rijst met champignons en knapperige courgette. Aangezien ik me hierna altijd ontzettend opgeblazen voelde heb ik een alternatief bedacht, namelijk: Quinotto – Risotto van quinoa.

Risotto van quinoa

Ik zeg nu wel heel dapper dat ík een alternatief op de risotto rijst heb bedacht, maar eigenlijk is dit niet helemaal waar. De credits gaan dan ook uit naar vriendlief. Ik heb alleen geholpen bij het samenstellen van de ingrediënten – de rest heb ik aan hem te danken. Bij thuiskomst stond er namelijk een voedzaam bordje Quinotto op me te wachten.

Alhoewel deze risotto van quinoa niet zo romig is als de bekende risotto, is ie toch heerlijk van smaak. Na afloop had ik geen last van een opgeblazen gevoel.

In tegenstelling tot normale rijst, bevat quinoa geen gluten –  wat het een ideale maaltijd maakt voor als je iemand met een intolerantie van gluten over de vloer hebt.

En het is tegenwoordig overal wel te kopen. Waar een poosje geleden quinoa (spreek uit als kienwah) alleen maar te krijgen was in natuurwinkels, vind je het nu ook terug in de supermarkt. Het is wat prijziger dan normale rijst, maar dit brengt wel weer voordelen met zich mee. Quinoa bevat namelijk minder koolhydraten dan rijst maar daarentegen weer meer eiwitten. Ook bevat het meer vitamines, mineralen en vezels dan normale rijst.

Zeker weten de moeite waard dus om een voedzaam gerecht  – zoals deze Quinotto – van dit graan in elkaar te draaien.

Ingrediënten risotto van quinoa:

(2-3 personen)

 • 150 gram quinoa
 • 250 gram champignons
 • 125 gram kastanje champignons
 • 100 gram doperwten – diepvries
 • 1 Courgette
 • 200 gram kip – of vervang door mee groentjes toe te voegen
 • 50 ml droge witte wijn
 • Blokje paddenstoelen bouillon – of groente
 • Teentje knoflook
 • Oregano
 • Zout en peper
 • Parmezaanse kaas poeder – Zanetti Parmigians Reggiano van de AH

Wat te doen:

Kook de quinoa volgens de verpakking. Voeg aan het water het blokje paddenstoelen bouillon toe.

Kook ook de doperwten voor een kleine tien minuten in heet water.

Verhit wat olijfolie in een wokpan. Snijd de kip in blokjes en bak deze goudbruin in een wokpan. Voeg peper, zout en oregano naar smaak toe.

Snijd ondertussen het teentje knoflook fijn, de courgette in stukjes en de champignons in plakjes. Haal de kip uit de wokpan. Fruit vervolgens de knoflook in wat olijfolie. Giet de doperwten af en voeg deze samen met de courgette en champignons toe. Bak de groentes voor een kleine 5 minuten op hoog vuur.

Voeg vervolgens de quinoa en kip samen toe aan de wokpan. Doe de witte wijn erbij en laat het pruttelen op laag vuur totdat het geheel opgenomen is.

Voeg als laatste de Parmezaanse kaas poeder naar smaak toe en roer het geheel nog even goed door.

Schep de risotto van quinoa op een bord en geniet van je maaltijd!

risotto van quinoa

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *