speculaasbrokken

Speculaasbrokken met cashewnoten

In eerste instantie wilde ik met dit recept een soort van lichtkleurige brownie maken. Oftewel een soort van blondie maar dan toch weer nét even iets anders aangezien ik geen gebruik wilde maken van witte chocolade. Al met al kwam het eindresultaat bij lange na niet in de buurt van een blondie noch een brownie..

speculaasbrokken

Daarom heb ik de naam van dit recept omgetoverd naar speculaasbrokken. De binnenkant doet me namelijk wat denken aan amandelspijs terwijl de buitenkant wat knapperig is met een speculaasachtige smaak. Aangezien het een soort van brokken (lees vierkantjes) zijn geworden en het woordje speculaas niet mocht ontbreken, zijn het dus ovenheerlijke speculaasbrokken geworden.

En dat komt rond dit tijdstip van het jaar precies goed uit aangezien de Sint zijn lekkernijen alweer in de winkels heeft gestald. De geur van speculaas in de winkels zorgt er namelijk voor dat ik hier steeds meer naar snak. Gelukkig kunnen mijn bij toeval uitgevonden speculaasbrokken mij er van weerhouden om al dat (helaas niet zo gezonde) speculaas lekkers mee te nemen. Want van zo’n stukje speculaas brok (zeg ik dat zo goed?) geniet ik net zoveel, alleen dan op een wat voedzamere manier.

Ingrediënten speculaasbrokken:
(6 vierkantjes)
• 100 gram amandelmeel (of de helft hiervan speltmeel)
• 45 gram bosbessen (diepvries)
• 4 Medjoul dadels (of 6 kleintjes)
• 1 el dadelstroop
• 1 volle tl. speculaaskruiden
• 1 tl. bakpoeder
• Handje cashewnoten

Wat te doen:
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Ontpit de dadels en dompel ze nét onder in heet water. Laat ze voor zo’n 5 minuten wellen.

Voeg ondertussen het amandelmeel samen met de bakpoeder en speculaaskruiden toe in een kom.

Doe de bosbessen samen met de dadelstroop en de geweekte dadels + het water in een blender en pureer tot een gladde massa.

Schep deze massa bij het meel en roer het door tot een geheel. Het deeg kan wat plakkeriger worden. Voeg nog wat water toe als het in stukjes uit elkaar brokkelt.

Hak vervolgens de cashewnoten in kleine stukjes.

Bekleed een kleine bakblik met bakpapier en schep het mengsel hierin. Zorg ervoor dat je het deeg goed in de hoekjes aandrukt.

Garneer vervolgens met de cashewnoten en druk deze wat aan. Bak de speculaasbrokken voor zo’n 15 minuten.

speculaasbrokken

Laat volledig afkoelen en snijd in 6 vierkantjes. Lekker bij de thee of gewoon als tussendoortje. Geniet ervan!

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *