Suikervrije jam van chiazaad

Jam is eigenlijk overal wel lekker bij.. een lepeltje door de yoghurt, een schepje op je pannenkoek, een laagje op een scone of op brood en ga zo kan ik nog wel even doorgaan. Helaas bevatten de meeste potten jam uit de supermarkt veel suiker. Ik heb laatst zelfs ergens gehoord dat het percentage in jam wettelijk bepaald is. Als het suikergehalte dus onder dit percentage valt, mag het geen jam genoemd worden. Best gek eigenlijk hé?

jamw

Vroeger werd er bij ons thuis ook wel eens jam gemaakt. Hier ging dan zo een kilo aan geleisuiker in. Daar stond m’n moeder dan urenlang in de keuken jam te koken en in potjes te verdelen. Alhoewel deze jam altijd heel lekker was, ben ik daar nu niet zo’n fan meer van (sorry mam). Ik vind namelijk dat jam met alleen wat fruit (en eventueel een klein beetje zoetigheid) al zoet genoeg van zichzelf is.

Naast suiker bevat veel jam ook gelatine. Door chiazaadjes te gebruiken, heb je deze gelatine helemaal niet meer nodig. Chiazaad zuigt zich namelijk vol met vocht waardoor je vanzelf een jam-achtige consistentie krijgt. Daarnaast zorgt de chiazaad niet alleen voor de stevigheid van deze suikervrije jam.. je krijgt er namelijk ook nog eens een portie met vezels en anitoxidanten van binnen en het is rijk aan omega 3. Helemaal top dus!

jam

Ingrediënten voor een klein potje suikervrije jam
• 75 gram (diepvries) fruit
• 30 gram chiazaad
• 1 el. Water
• Eventueel wat zoetigheid (zoals Stevia of honing)

Wat te doen:
Maal het fruit samen met het water fijn in een blender of staafmixer.

Schep de chiazaad erdoor heen en proef ondertussen even of je de jam zoet genoeg vind. Zo niet, voeg dan wat zoetigheid toe als Stevia.

Jam2

Zet voor een uurtje in de koelkast zodat de chiazaadjes hun werkn kunnen doen namelijk; vocht opnemen. Bewaar de jam in een afgesloten potje in de koelkast. Je kunt hem ongeveer een week goed houden. Geniet ervan.

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *