Varkenshaas uit de oven

Tijdens het afvallen of in een dieet wordt varkensvlees vaak vermeden. Dit komt doordat er bij varkensvlees gelijk gedacht wordt aan vet en ongezond. Toch hoeft een lekker stukje varkensvlees gelukkig niet gelijk ongezonder te zijn dan bijvoorbeeld kip of rundvlees.

Ja, het klopt dat varkensvlees procentueel gezien veel vet bevat. En het is ook logisch dat dit bepaalde mensen afschrikt die aan het lijnen zijn. Bij de meeste soorten varkensvlees worden namelijk de vette vleesresten die van de varkenkarkas geschraapt worden, verwerkt in allerlei ongezonde vleesproducten als hamburgers. Daarom zijn er inderdaad veel vetrijke ongezonde soorten varkensvlees zoals slavinken en worstjes.

varkenahs uit ovenMaar niet alle soorten varken zijn zo vet.. Er zijn namelijk ook magere onbewerkte stukken varkensvlees, zoals een lekker mals stukje varkenshaas! Daarnaast krijg je met dit lekker stukje vlees ook nog eens aardig wat eiwitten en vitamines binnen. Varkenshaas past dus prima thuis in een gezonde levensstijl.

Daarnaast kun je met het bakken van een varkenshaasje de calorieën beperken door hem in de oven te bereiden. Zo hoef je geen boter te gebruiken. Ook kun je er voor kiezen om varkenshaas eens te serveren zonder roomsaus zoals met dit recept. De varkenshaas blijft alsnog heerlijk mals en door de gesmolten mozzarella en de smaak van pesto en tapenade kun je toch blijven genieten van een lekker mager stukje vlees!

Het is natuurlijk zo dat varkenshaas, net als biefstuk, nou niet echt het goedkoopste stukje vlees is wat er te krijgen valt. Vooral de biologische variant is vaak aan de prijzige kant. Toch vind ik het wel waard om er af en toe wat meer geld voor neer te leggen, je krijgt er namelijk zo’n mals stukje vlees voor terug. Je kunt natuurlijk ook voor de niet biologische variant gaan. Dit stukje vlees is ook heerlijk en bij de Lidl heb je voor 4 euro (350 gram) al een varkenshaasje. Met wat groente naar keuze of een lekkere salade heb je zo een culinair gerecht op tafel staan!

Ingrediënten varkenshaas uit de oven:
(2 personen)
• Varkenshaas (300 gram)
• 2 plakken gedroogde ham
• ½ bolletje mozzarella
• 2 tl. Pesto
• 2 tl. Tomaten tapenade
• Wat pijnboompitjes
• Handje rucola

Wat te doen:
Verwarm de oven voor op 175 graden.

Snijd de varkenshaas horizontaal in. Je hoeft hem niet helemaal door midden te snijden. Besmeer de inkeping met pesto. Scheur vervolgens de mozzarella in stukjes en druk deze verspreid over de pesto.

Wikkel de gedroogde ham om de varkenshaas heen en prik deze bast met een satéprikker.

Leg de varkenshaas in een ovenschaal. Smeer vervolgens de bovenkant in met wat tomaten tapenade. Ze de varkenshaas voor 30 minuten in de oven. Controleer naar 20 minuten hoever het vlees is gegaard (vees mag rosé zijn), dit kan namelijk per oven verschillen.

Rooster ondertussen wat pijnboompitjes in een koekenpan. Garneer de varkenshaas hiermee en leg er een handje rucola bovenop. Eventueel wat Parmezaanse kaas erover heen is ook erg lekker! Geniet van je lekkere malse varkenshaas! Tip: vergeet niet de satéprikkers eruit te halen.

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *