vegan appelkruimel taart

Vegan appelkruimel taart

Deze vegan appelkruimel taart is misschien niet zo voedzaam zoals jullie van me gewend zijn maar ik verzeker je dat het elke hap meer dan waard is! Want ohh my wat is ie ontzettend lekker geworden zeg!!

Misschien vind ik hem zelfs nog wel lekkerder dan de ‘gewone’ variant. Je proeft namelijk echt niet dat ie vegan is. En dat vind ik zo’n dik pluspunt. Zo kun je makkelijk vrienden of familie foppen en hun laten zien hoe lekker plantaardig eten wel niet kan zijn. Dat je helemaal geen dierlijke producten nodig hebt om een ovenheerlijke taart te bakken.

vegan appelkruimel taart

vegan appelkruimel taart

Want daar was ik in het begin wat sceptisch over bij deze vegan appelkruimel taart. Boter kun je makkelijk vervangen voor een plantaardige variant maar een ei vervangen is niet echt een eitje!

Gelukkig is er voor alles wel een oplossing te vinden. Zo ben ik laatst voor het eerst bij deze vegan tiramisu aan de slag gegaan met ‘aquafaba’ (vocht waar de kikkererwten in blik van bewaard worden) en dat werkte echt fantastisch!

Als je dit vocht namelijk stijf klopt met een handmixer, lijkt het een beetje op de substantie van opgeklopt eiwit waardoor er zelfs meringues van gemaakt kunnen worden.

Dat klinkt misschien een beetje gek, aangezien je dit normaal gesproken zonder pardon door de gootsteen giet, maar het is echt een wondermiddel! Daarnaast kun je het niet verpesten zoals je bij het opkloppen van eiwit wel kunt doen.

Reken dan ook maar van yes dat ik met dit kikkererwtenvocht nog meer aan de slag ga. Ook al is het niet een volledig vervanger van een ei, je kunt er zo ontzettend kanten mee op en het brengt je baksels echt naar the next level. Net zoals ie bij deze verrukelijke vegan appelkruimel taart heeft gedaan.

Ingrediënten vegan appelkruimeltaart
(8-10 stukken)

Voor de bodem:
150 gr. patentbloem
100 gr. plantaardige boter
100 gr. (donkere) bruine suiker
50 gr. maizena
6 el. aquafaba – vocht van kikkererwten in blik
5 el. plantaardige melk naar keuze
2 tl. bakpoeder
1/2 tl. vanille extract
Snufje zout

3 Granny Smith appels – zo’n 500 gram

Voor de crumble:
100 gr. patenbloem
75 gr. suiker – ik gebruikte raw sugar
75 gr. plantaardige boter
1/4 tl. vanille extract

Wat te doen:
Verwarm de oven voor op 175 graden

Meng alle ingredienten, behalve de appels, met een handmixer tot deze wat romig en stijf wordt.

Vet een springvorm (ik gebruikte een van 26 cm) in met wat olie of boter. Giet hier het beslag in en vespreid gelijkmatig.

Schil de appels en hak ze in vieren. Verwijder de pitjes, snijd ze in schijfjes en verdeel ze over de bodem.

Maak vervolgens de crumble door alle ingrediënten in een kom te doen. Kneed dit met je handen totdat er kruimels ontstaan.

Verkruimel de crumble boven op de taart en bak voor 60 minuten goudbruin. Wacht met het snijden van stukken totdat ie helemaal afgekoeld is. Wat heel moeilijk is – I know.

Lekker met wat poedersuiker! Enjoy (L)

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *