zoete aardappelfriet

Zoete aardappel friet

Een tijdlang was ik nogal sceptisch over de zoete aardappel. Ik zag het af en toe wel voorbij komen maar toch leek het me niet echt iets. Ik wist eigenlijk helemaal niet wat ik met deze knol aan moest. Toch heb ik de zoete aardappel in huis gehaald en ben er mee aan de slag gegaan. En het resultaat was heerlijk! Ik maakte zoete aardappel friet uit de oven.

zoete aardappelfriet

Zelf ben ik gek op patat maar dan moet het wel echt goede patat zijn, anders eet ik het niet. Het moet het ‘zondigen’ wel een beetje waard zijn natuurlijk! Deze gezonde variant van patat is lekker en ook nog eens voedzaam. Een win-win situatie dus!

De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, behoort in tegenstelling tot wat de naam zou vermoeden, niet tot de aardappel familie. Het is een neefje van de knollen en wordt bestempeld als een gezond product. Ze zitten namelijk bomvol vitamine A en vitamine C, mineralen en antioxidanten! Doordat de zoete aardappel relatief veel vezels bevat, zit je eerder vol.

Deze bataat heeft een iets zoetige smaak van zichzelf en daarom vind ik het lekker om ze goed te kruiden. Je kan zelf kiezen voor welke kruiden je gaat en de hoeveel je hiervan wilt gebruiken. Ook kun je alleen voor zout gaan als je dit lekkerder vindt.

Benodigdheden zoete aardappel friet:
(2 personen)
2 zoete aardappelen
1 teentje knoflook
Olijfolie
Zout
Knoflookpoeder
Paprikapoeder
Zwarte peper
Cayennepeper

Wat te doen:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Verwijder oneffenheden met een mesje. Je hoeft de aardappelen niet te wassen of te schillen.

Snijd de aardappel in plakken en daarna in dunne repen en stop ze vervolgens in een kom. Voeg hier de specerijen en olijfolie aan toe. Ik heb ongeveer een halve theelepel zout gebruikt, flink wat paprikapoeder, wat knoflookpoeder en peper en een klein snufje cayennepeper gebruikt. Meng alles met je handen goed door elkaar.

Leg de frieten op een metalen bakplaat zonder bakpapier. Snijd het teentje knoflook in vieren en leg deze verspreid over de frieten.

Bak de frieten voor 30 a 40 minuten goudbruin in de oven. Haal ze af en toe even uit de oven om ze om te draaien zodat alle kanten zo knapperig mogelijk worden. Geniet ervan!

zoete aardappel friet

zoete aardappel friet

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *