zwarte bonenburger

Zwarte bonen burgers van quinoa

Ik ben echt gek op vega burgers! Zoveel lekkerder en meer van smaak dan de vlees variant als je het mij vraagt. Zo had ik laatst een zwarte bonen burger met quinoa bij een super leuk vegan tentje in Canberra die echt to die for was. De smaaksensatie was zo intens dat ik per direct al een eigen variant in elkaar wilde knutselen.

Van te voren had ik al ingecalculeerd dat dit niet zonder slag of stoot zou gaan. Ik weet namelijk uit vorige pogingen wat voor pain het wel niet kan zijn om tot de perfecte substantie te komen. Het is me zo vaak overkomen dat ze op het einde toch nog uit elkaar kruimelde!

zwarte bonenburger

Niet dat dit de smaak beïnvloed – integendeel. Toch streef ik naar burgers die bij het nemen van een hap niet uit elkaar vallen. Ik weet dat het me al eerder is gelukt bij deze rode bieten burger dus vastberaden dat ik was ging ik aan de slag met het maken van een zwarte bonen burger.

En tegen al m’n verwachtingen in slaagde ik bij de eerste poging al. Ze zijn niet zo stevig dat je ze op de bbq zou kunnen bakken maar in de oven gaat het meer dan prima. Ze waren makkelijk om te draaien en bleven mooi in vorm. Blij als een kind dat ik was bleef ie – ondanks dat ie een klein beetje scheurde – zelfs op m’n broodje intact!

Daarnaast was de smaak van deze zwarte bonen burger ook nog eens super. Wat crispy aan de buitenkant en heerlijk smeuïg van binnen. Ik deed er nog een klodder vega mayo, een laagje advocado, wat tomaat en spinazie bij voordat ik me tanden in dit heerlijke broodje burger zette.

Je kunt natuurlijk ook voor andere toppings gaan – dat is helemaal up to you! Maar wat je ook doet, ik verzeker je dat de smaak van de burger je zeker niet zult tegen vallen.

Ingrediënten zwarte bonen burger

(4 stuks)
40 gram quinoa
120 gram zwarte bonen
4 zongedroogde tomaatjes – uitgelekt en fijngesneden
2 teentjes fijngehakte knoflook
Klein uitje fijngesneden

Kruiden die ik gebruikt heb:
1. tl Gerookte paprikapoeder
1 tl. Cumin
1 tl. Chili poeder
1 tl. gemalen koriander
Peper en zout naar smaak

Wat te doen:
Breng de quinoa in 180 ml koud water aan de kook. Dek vervolgens de pan af met een deksel en kook voor nog zo’n 20 minuten op laag vuur.

Fruit ondertussen de ui en de zongedroogde tomaatjes in een pan. Hiervoor hoef je geen extra olie te gebruiken – de olie van de zongedroogde tomaten zou voldoende moeten zijn.

Voeg vervolgens de bonen, knoflook, kruiden naar wens en 150 ml water hier aan toe. Kook voor zo’n 10 minuten of tot bijna al het water opgelost is.

Blend het bonenmengsel met de helft van de quinoa in een blender tot een fijn mengsel. Roer vervolgens de andere helft van de quinoa erdoor en laat het mengsel goed afkoelen.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bedek de bakplaat met bakpapier en vet deze rijkelijk in.

Rol 4 gelijke balletjes van de mix en druk ze plat met een spatel. Bak ze voor 20 minuten of totdat ze wat crispy zijn aan de bovenkant. Draai ze vervolgens om en bak ze nog voor zo’n 10 minuten.

Ze zijn klaar als ze bruin en aan beide kanten krokant zijn. Serveer op een broodje met wat toppings en aanvallen maar!

Ontvang direct mijn nieuwste blogs in je email

 

 

Deel dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *